Вакуумиране на течни хранителни продукти: Как да процедираме?

Притежаването на машина за вакуумиране във вашата кухня прави всичко по-удобно и ефективно. Предимствата и ползите от този уред са наистина много, всички насочени към нашата храна и поддържане на нейните вкусови качества.  

Благодарение на липсата на кислород във вътрешността на консервационната обвивка, плодовете и зеленчуците запазват естествените си цветове, вкусове, както и всички хранителни вещества, важни за баланса на нашия организъм. Това се отнася и за всяка прясна храна, от хляб до месо, от най-деликатните сирена до прясно закупената риба. 

Съхранението във вакуум също е идеално за запазване на вкуса и свежестта на вече приготвените храни: липсата на въздух вътре в плика или контейнера за вакуумиране ще ви позволи да запазите всеки вкусов нюанс и перфектната консистенция на ястията – като на прясно приготвени. Например домашно приготвени бисквитки, съхранявайки ги във вакуум ще запазят текстурата и аромата си, като че сега сме ги извадили от тавата.

Не на последно място, видяхме, че вакуумирането на храната също може да бъде много полезно по време на фазата на приготвяне: мариноването на месо или риба, например, може да придобие значителни предимства по отношение на крайния вкус на храната и времето ѝ на приготвяне, ако се извърши правилно.

Vacuum storage of lay liquids

Могат ли течни храни да се съхраняват под вакуум?

Вакуумните машини Laica са създадени и проектирани за лесно, практично и бързо вакуумиране. Тази селекция от продукти на Laica ви позволява да съхранявате във вакуум много категории хранителни продукти, включително и такива, които имат течни компоненти (например сосове, марината или естествена мазнина).

Съхранение в пликове и ролки за вакуумиране:

Вакуумните пликове и ролки Laica могат да се използват с всички вакуумни машини Laica и позволяват съдържащата се храна да се съхранява дълго и безопасно.

За да вакуумирате течни храни трябва първо да проверите дали има поне 8 см от плика, които не се докосват от храната вътре. Преди да продължите със заваряването на плика, трябва да се уверите, че избраната от вас зона за затваряне на плика е напълно свободна чиста и без всякакви хранителни компоненти.

Термоустойчивите пликове и ролки ThermoResistant са специално създадени за Sous Vide готвене, иновативна кулинарна техника, която ви позволява да готвите ястия при ниска температура с винаги перфектни и гарантирани резултати. ThermoResistant Laica пликове и ролки имат термично уплътнение издържащо до 120 ° C , като са тествани и сертифицирани от специализирани лаборатории.

Ако ви е трудно да се справите с вакуумирането на течна храна, можете да продължите по три други начина:

Метод 1: Предварително замразяване

След като поставите течната храна в подходящ съд, съхранявайте я във фризера за около 12-18 часа, след това я извадете от контейнера и я поставете в класически плик за вакуумиране. Остава само да се отстрани въздухът от плика и да се запечата.

Метод 2: Ръчен вакуум

Друг полезен метод за съхранение на течни храни е ръчен контрол по време на засмукване на въздуха от плика.

За да извършите този вид вакуумиране, напълнете плика с прясната храна, която сте приготвили, поставете го във вакуумната машина, продължете с всмукването на въздуха и след това ръчно го спрете в момента, който сметнете за най-подходящ. За да нагласите машината на режим ръчно вакуумиране, натиснете бутона „Automatic/stop“ .

Внимателно наблюдавайте процеса на вакуумиране на плика и когато сметнете за подходящо да блокирате процеса на вакуумиране, натиснете бутона „SEAL“.

Метод 3: Контейнери за вакуумиране

В серията продукти на Laica, посветени на вакуумирането, има и вакуумни контейнери (модел VT3305). Това са твърди контейнери за вакуумиране по 1L и 2L, подходящи за бързо мариноване. Контейнерите VT3305 са съвместими с вакуумните машини Laica VT3240, VT3120 и VT3225. Този тип контейнери са идеални за съхранение на храни с течни компоненти по бърз и удобен начин.

Коментирай

Supportscreen tag

Creative Digital Studio - EME.bg
Изработка на сайт - E & M Design