Sous Vide време за готвене и температури

Съвети за използване на устройства Sous Vide LAICA:

  1. Използвайте само питейна вода.
  2. Винаги поставяйте храната, която ще се готви, в запечатана торбичка за храна, подходяща за готвене (торбички, ролки).
  3. Не поставяйте сурова храна директно във водата, с изключение на яйцата.
  4. Системата Sous Vide изисква използването на торбички с храни, подходящи за готвене
  5. За най-добри резултати LAICA препоръчва да опаковате храната си с вакуум.
  6. По време на готвене, проверете дали пликът остава потопен във вода през цялото време, за да осигурите равномерно готвене
  7. Когато добавяте храна в една и съща торба, разпределете я добре, за да избегнете припокриване, което може да доведе до неравномерно готвене.
  8. Всички храни, приготвени при ниска температура, трябва да се консумират незабавно, за да се ограничи разпространението на бактерии.
  9. След като приготвите храната си, ако не възнамерявате да я консумирате веднага, трябва да намалите температурата на храната с помощта на бърз охладител или чрез потапяне на плика в ледена вода.
  10. Ако храната е за незабавна консумация, можете да я довършите в тиган за няколко минути, след като я извадите от торбата.
  11. За риба проверете при покупка дали е охладена, както се изисква от хигиенните правила за консумация на сурова риба.

Вижте таблицата за индикативно време за готвене и температури на Sous Vide.

Су Вид готвене на риба

Риба
Риба
Грамаж
Грамаж
Температура на готвене
Температура на готвене
Време за готвене
Време за готвене
Рибено филе (Umbrina)400 g65°C12 мин.
Черупчести мекотели500 g85°C8 мин.
Ракообразни100 g65°C5 мин.
Накълцани калмариМалки 400/500 g62°C11 мин.
Накълцани калмариСреден / голям 600/800 g62°C15 мин.
Сепии

Малки 600/800 g

65°C18 мин.
СепииСреден / голям 600/800 g65°C25 мин.
Сьомга450 g46°C45 мин.
Сърце от треска200 g65°C12 мин.
Филе от лаврак200 g65°C15 мин.

Су Вид готвене на месо

Месо
Месо
Грамаж
Грамаж
Температура на готвене
Температура на готвене
Време за готвене
Време за готвене
Заешко филе100 g62°C20 мин.
Пилешки гърди без кости250 g65°C1 час
Телешко без кости1000 g58°C8 часа
Телешко без костиЦяло говеждо месо 1000 g58°C8 часа
ПилеChicken slices 150 g62°C1 час и 20 мин.
Филе от говеждо месо200 g54,5°C1 час и 45 мин.
Бургер150 g60°C1 час
Пуешки гърди450 g63°C2 часа и 30 мин.

Су Вид готвене на зеленчуци

Зеленчуци
Зеленчуци
Грамаж
Грамаж
Температура на готвене
Температура на готвене
Време за готвене
Време за готвене
Зеленчуци100 g80°C15 мин.

Су Вид готвене на плодове

Плодове
Плодове
Грамаж
Грамаж
Температура на готвене
Температура на готвене
Време за готвене
Време за готвене
Плодове100 g80°C4/10 мин.

 

Данните в таблицата са ориентировъчни като: времената и температурите могат да варират в зависимост от теглото и размера (дебелината) на храната. Времето за готвене и температурите могат да варират в зависимост от вашия личен вкус и стил на готвене

Често задавани въпроси за Су Вид готвене

Защо да използваме вакуумна опаковка за готвене Sous Vide?

Безопасност: след като храната се сготви, вакуумното уплътнение позволява бързо охлаждане чрез потапяне на запечатаната торба във вода и лед. Това гарантира, че процесът на готвене е спрян и че храната е перфектно запазена.

Съхранение: Вакуумните храни за готвене при ниски температури позволяват да се съхраняват до 15 дни в хладилник и над 1 месец във фризер.

Бърза, здравословна и безрискова регенерация: преди да ядете храната, просто потопете вакуумния плик във вода за няколко минути при температура на готвене. Без микровълнова фурна, без фурна, само гореща вода за няколко минути.

Здравословно готвене без мазнини: вакуумното готвене ви позволява да готвите вкусни храни, като използвате много малко подправки. Всъщност вакуумът перфектно запазва вкуса и консистенцията на вашата храна.

Приготвих няколко храни в една и съща торба и резултатът беше неравномерен. Защо?

Когато добавяте храни в една и съща торба, разпределете ги добре, за да избегнете припокриване, което може да доведе до неравномерно готвене.

Какво ще стане, ако удължа времето за готвене на Sous Vide?

Ако се препече, нискотемпературното готвене няма да развали храната (храната няма да изгори, да стане суха или да се свие.