ИЗПЪЛНЕНИЕ НА РЕЦЕПТА
ЛЕСНО
ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
30 МИН
ГОТВЕНЕ НА СУ ВИД
20 МИНУТИ ПРИ 63°
ПОРЦИИ
4 ДУШИ
Съставки:
• 400 г ориз Карнароли • 8 чери домата • 12 скариди • 1 стрък розмарин • 1 бурата • 100 г босилек • Зехтин екстра върджин • 1 чаена лъжичка пудра захар • Сол
Презентация
Ризото, което ви представяме – е не само вкусно, но и идеално за всеки повод. Ще направите страхотно впечатление на всички. Сварените на ниска температура скариди остават меки и пълноценни, а розмаринът, поставен в плика за вакуумиране, им придава уникален вкус. Можете да приготвите доматения конфи крем предварително и да го съхранявате в хладилник преди употреба. Маслото от босилек е много лесно за приготвяне и много ароматно, буррата обогатява ястието и го прави много кремообразно.
Метод на приготвяне
• Поставете скаридите и розмарина във вакуумирания плик и ги затворете.
• Напълнете тенджера с филтрирана вода, в която ще се извършва техниката Су вид.
• Поставете плика в тенджерата.
• Гответе скаридите на ниска температура, около 63°, за 20 минути. Когато са готови, поставете затворения плик в лед, за да спрете готвенето и ги извадете непосредствено преди сервиране.
• Доматите се разрязват на две, почистват се от семките, нареждат се върху хартия за печене, поставена в тава, в кочто преди това се слагат босилек, пудра захар, сол, олио и се пекат на 180 градуса за 30/40 минути.
• След като се сварят, отстранете обелката на доматите и ги пасирайте до кремообразна смес.
• Измийте и подсушете добре босилека и го смесете със зехтин екстра върджин и сол, докато получите кремообразно масло.
• Изпечете ориза с малко олио, и след това го поставете в подсолена вода. Сварете.
• Към края на готвенето добавете доматената сметана към ориза и го оставете на котлона, докато не сте сигурни, че ориза се е сварил.
• Сервирайте ориза, като добавите няколко чаени лъжички бурата, съхранявана на стайна температура, нарязаните на малки парченца скариди и няколко капки масло от босилек.
Скаридите винаги са ми малко сложни за готвене, обаче тези тук – няма как да не се пробвам да ги направя. Цялата рецепта изглежда вкусна и много ефектна за впечатляване на гости за вечеря у дома. Благодаря за подробните указания!