Безопасно ли е съхранението във вакуум? Съвети и ползи.

Mашина за вакуумиране Laica VT3220

Вакуумното съхранение е изключително полезен начин за удължаване на срока на годност на храната, което означава времето, през което дадена храна запазва свойствата си, като забавя естественото си разваляне.

Много е важно да се отбележи, че този метод може да се използва и у дома, при условие че се прави внимателно и безопасно, за да се гарантира правилното съхранение на храната.

В тази статия ще разгледаме заедно предимствата и предимствата на вакуумното съхранение, какви инструменти изисква и защо вакуумното съхранение може да бъде ценен инструмент за всеки, който иска да се храни устойчиво и да се наслаждава на балансирана диета.

1 – Как работи вакуумното съхранение?

macchina-per-la-conservazione-sottovuoto-attivata

Вакуумното съхранение е метод, който се използва широко както професионално, така и у дома. Той действа, като премахва кислорода от торбичките и контейнерите , в които се съхранява храната. Премахването на кислорода намалява потенциала за разпространение на бактерии и процесите на окисляване на храната.

Херметичното затваряне със запушалки, ципове или топлинно запечатване гарантира, че храната остава свежа до изтичане на срока на годност. Този метод може да се използва за сурова и готвена храна, както на животинска, така и на растителна основа, и е много ефективен начин за съхранение на храна във фризера, тъй като предотвратява „изгарянето на фризера“.

2 – Какво ви е необходимо за вакуумно съхранение?

вакуумКакто споменахме, вакуумното съхранение на готвени ястия или сурови храни не е запазено само за изискани ресторанти със звезда Мишлен. В наши дни можете да намерите огромен брой домакински уреди, големи и малки, които ви позволяват да използвате този метод за съхранение в собствената си кухня.

Нека да разгледаме заедно ключовото оборудване, от което се нуждаете, за да започнете сами да използвате този метод:

 • Вакуумно запечатващо устройство : жизненоважен артикул, наличен в различни размери и с различни функции. Най-простите вакуумни уплътнители заемат много малко място и могат да се съхраняват в кухненско чекмедже; препоръчваме LAICA VT3205, който е малък, лек и дори магнитен (така че може да се прикрепи към метална повърхност в кухнята, като гарантира, че е винаги под ръка). Ако предпочитате по-усъвършенстван, полупрофесионален модел, препоръчваме LAICA VT3120. Уредът е толкова лесен за използване: включете го и той извлича кислорода от опаковката за съхранение и (почти винаги) автоматично създава херметично запечатване.
 • Найлонови торбички : от съществено значение за съхраняване на храната, която ще се съхранява, но също и на сосове за храна, която вече е била сготвена. Устройството за вакуумно запечатване, след като извлече кислорода, обикновено топлинно запечатва торбата. Препоръчваме чантите LAICA VT3509, VT3505 и VT3508. За по-екологичните има и пластмасови торбички за многократна употреба, като удобните торбички LAICA VT3521.
 • Твърди контейнери : пластмасови или стъклени. Те позволяват на потребителите безопасно да съхраняват и транспортират вакуумирани храни. Те са свързани към вакуумния уред чрез малка тръба. Тези контейнери също се предлагат в различни форми и размери, но много от тях са подходящи за съхранение на хранителни продукти, които включват течности. Препоръчваме твърдите контейнери LAICA VT3305 или интелигентните стъклени VT3306 и VT3307.

 

 

3 – Предимства на вакуумното съхранение

ossidazioneСега е време да изясним предимствата на вакуумното съхранение. Както видяхме, това е бърз и практичен процес, но какви ползи носи? Ето селекция от тях:

 1. Намаляване на разпространението на бактерии : премахването на кислорода драстично намалява растежа на аеробните бактерии, предотвратявайки преждевременното изхвърляне на храната. Много е полезно за удължаване на „срока на годност“ за пресни храни, като сушено месо, риба, сирене и зеленчуци.
 2. Намалено окисляване : липсата на въздух забавя процеса на окисляване, който се случва, когато храната влезе в контакт с кислород и започне да се обезцветява. Това е още едно съществено предимство, защото например можем да подготвим предварително лека закуска, която включва нарязване на ябълка, след което да я опаковаме във вакуум и да я вземем със себе си. Когато дойде моментът за ядене, ябълката е все още напълно свежа и не е обезцветена от окисляване.
 3. Спестяване на пари : Вакуумното съхранение на зеленчуци, плодове, месо и други хранителни продукти ни позволява винаги да ги имаме под ръка, също толкова пресни, сякаш току-що са били закупени. Аспектът на спестяване на пари идва от факта, че можем да купим повече от същото количество храна, сигурни, че можем да удължим живота на артикула.
 4. По-добре организиран хладилник или килер : разделянето на храната на порции и поставянето на всяка от тях във вакуумна найлонова торбичка или контейнер автоматично гарантира по-добре организиран хладилник или килер. Освен това, ако в семейството ви има алергии или непоносимост, контейнерите за съхранение гарантират, че няма замърсяване между различните хранителни продукти.

 

 

 

 

4 – Безопасно съхранение във вакуум: съвети за оптимизиране на съхранението

Както видяхме, вакуумното съхранение е безопасен, практичен и лесен за използване процес дори в домашни условия. Има обаче някои ключови неща, които трябва да запомните, за да избегнете всякакви рискове.

Ето няколко съвета:

 • Използвайте контейнери и торбички, които са предназначени за вакуумно съхранение и които са съвместими с избрания от вас вакуумен уплътнител
 • Следвайте инструкциите на производителя: всяка машина за вакуумно запечатване има свои специфични функции
 • Проверявайте редовно състоянието на торбичките и уплътненията.
 • Не забравяйте, че съхранението във вакуум удължава живота на храната, но това не означава, че ще продължи вечно; ако не сте сигурни, разгледайте нашата маса.

За да обобщим, вакуумното съхранение е идеален начин за поддържане на свежестта и качеството на храната, като гарантира безопасност и ефективност и ви позволява да ядете по-здравословна, по-информирана и по-добре балансирана диета.

Коментирай

Supportscreen tag

Creative Digital Studio - EME.bg
Изработка на сайт - E & M Design