Вакуумиране и съхраняване на хранителни продукти

Комплект 2 кутии за съхранение VT3305

Техниката на вакуумиране е перфектна за запазване на цвета, аромата и вкуса на прясно купената или сготвената храна. Често този ефект се получава с използването на контейнери и торбички, в които се премахва почти целия въздух, чрез херметическо затваряне подпомагащо спирането му  от „атакуване“ на затворената храна.

Вакумирането на храната позволява:

  • Запазват се органоелептичните качества на храната за по-дълъг период от време – дава възможността храната да се запази подходяща за консумиране 5 пъти повече от нормалното.
  • Запазва се храната безопасно: херметически затворната храна няма опастност да влезе в контакт с храна от хладилника, от която може да сме алергични.
  • Мястото ни за съхранение на храната да остане чисто и без неприятни миризми.

Вече обсъдихме всички плюсове на вакуумиране на храната. В този блог ще се фокусираме на това как вакуумирането се вписва с ежедневието ни в кухнята. Как се променя преживяването ни при купуването, консумацията и съхраняването на храната, когато имаме възможност да я вакуумираме.

Пазаруване

Vacuum storage advantages to the purchase of secular scales

Вакуумирането на прясната храна и ястията не е предимство само в кухнята, но и в супермаркета. Без значение дали става въпрос за плодове или зеленчуци, или за прясно изпечени бисквити, месо или сирене, когато пазаруваме винаги трябва да помислим за спестяване като купуваме в големи количества от определен продукт, вместо да взимаме само една порция. Следователно възможността за спестяване чрез вакуумиране ще позволи да се минимизира изхвърлянето на храна, като ябълки, тиквички или сладкиши, защото е нетрайна . Този тип пестене при покупка може да бъде по-труден в супермаркет, защото докато всеки квартален производител на зеленчуци със сигурност ще ви позволи да купувате цели кутии плодове или зеленчуци на изгодни. То в супермаркетите е поизгодно да се купуват малки или единични порции . Същото ще важи и за месарници, рибни магазини, сладкарници и други. Възможността за закупуване на по-големи количества от тези, които биха били достатъчни за еднократно или няколко хранения, ще гарантира, че цената за килограм е по-ниска от тази при широкомащабно разпространение. Друг пример за спестяване може да се види и в света на деликатесите: вместо да взимате колбас, който е нарязан, просто купете цял. Разходите за килограм ще бъдат много по-ниски и след като се приберете вкъщи, няма да трябва да правите нищо, освен да го нарежете сами и да го вакуумирате. Свежестта на продукта ще се запази със седмици.

Консумация

Vacuum preservation in the consumption of foods benefits.jpg

Едно нещо, което често се забравя, когато става въпрос за вакуумни машини, е тяхната полезност дори на етап преди съхранението. Всъщност вътре в торбичките или твърдите контейнери за вакуум е възможно да се извърши мариноване на храната. Мариноването е техника за готвене и приготвяне на месо, риба и зеленчуци, която се състои в потапяне на приготвена или сурова храна в течно състояние, обикновено образувано от киселини (вино, бира или лимонов сок), масла и подправки. Мариноването, извършено с вакуумна машина, позволява запазване на естествените вкусови качества на месото и рибата. Вкусовете няма да бъдат променени, но ще бъдат подчертани и подобрени. Органолептичните преценка на хранителните продукти се състои в определяне на външния вид — цвят, миризма, вкус.  Ароматът на билки или подправки ще се подчертават благодарение на вакуума, винаги при пълно запазване на хранителните вещества. Благодарение на вакуумните контейнери, е възможно да се извърши бързо мариноване, което позволява значително спестяване на време: вместо да чакате няколко часа, докато мариноването извърши процеса си върху храната, ще са достатъчни няколко минути. Важно е да запомните на този етап, че поставянето на хранителни продукти под вакуум е основната стъпка към подхода към Sous Vide кухня. Готвенето под вакуум се използва в много от високо оценените гурме ресторанти. Това е проста и прецизна техника, която ви позволява винаги да постигате перфектни резултати. Храните, поставени под вакуум, се потапят в тенджера с вода. Последният, благодарение на потапяща термо-циркулация, позволява готвене при температура, която винаги се контролира и никога не е прекалено висока.

Запазване на храната

vacuum storage what are the conservation advantages

Наличието на машина за вакуумиране в кухнята ни е от голяма помощ по отношение на запазването на хранителните продукти за по-дълъг период от време. Да вземем практически пример: ако отидем при зеленчукопроизводителя и си купим цяла щайга ябълки, но сме сигурни, че няма да ги изядем всички, възможността за вакуумно опаковане ще бъде голямо предимство. Удобството ще бъде не само в продължителността на запазване на храната, която буквално ще се удвои, но и във възможността за съхранение на ябълки, круши или други плодове, но вече нарязани. Един резен ябълка, само след няколко минути, е силно повлиян от окисляването, дори ако е поставен в хладилника. Благодарение на вакуумното запазване ще можем да приготвим няколко торбички, съдържащи вече обелени и нарязани плодове. Когато ни се прииска някакъв плод, просто отворете вакуумираната торбичка, за да преоткриете свежестта му и вкуса, сякаш току-що сме го купили.

Друг пример? Приготвили сте вкусни домашни бисквитки за децата, но сте надхвърлили количеството им? Няма проблем: благодарение на вакуумирането можете да закусвате с останалото количеството бисквитки, когато решите. Благодарение на този вид консервиране, бисквитките ще останат ароматни като прясно изпечени.

Разбира се, същото се отнася и за зеленчуците: може да се съхраняват сурови или вече сварени. И в двата случая консистенцията, хранителните свойства и вкусовете на храната няма да се развалят.

Ако искате, да отделите един ден само на приготвяне на зеленчуци, но приготвите прекалено голямо количество. Останалата храна, която не сте изяли – може да бъде вакуумирана и през останалата част от седмицата ще имате възможност да ѝ се насладите, когато си пожелаете без да има вкус на претоплена храна.

Наличието на вакуумна машина в кухнята също е от голяма помощ за тези, които имат зеленчукова градина и понякога трябва да се ​​справят с свръхпроизводството. Вакуумирането позволява безопасно да се съхраняват голямо количество зеленчуци.

Съхранението на прясно месо и риба във вакуум, от друга страна, ви позволява да поддържате непроменени хранителни свойства, вкус и цвят до около една седмица (в хладилник). Ако смятаме, че обикновено този тип храна трябва да се консумира за 24/48 часа, удължаването на срока на годност на седмица позволява значително предимство.

И накрая, друг важен момент, който трябва да имате предвид, когато говорим за вакуумиране, е възможността за подобряване на съхранението във фризер. При липсата въздух вътре в контейнера ще избегнем заскрежаването на продуктите, което обикновено се образува върху хранителните продукти, което води до загуба на вкус и аромат.

Коментирай

Supportscreen tag

Creative Digital Studio - EME.bg
Изработка на сайт - E & M Design