Всички предимства на съхранението на хранителни продукти във вакуум

Вакуумирането позволява да се поддържат естествените аромати и вкусове на храната непроменени за дълъг период от време. Избягвайки окисляването, „животът“ на храната ще бъде по-дълготраен и всеки нюанс на нейния вкус ще бъде запазен. Но как е възможно всичко това?

Както казва самата дума, вакуумът е техника, състояща се от създаване на вакуум около храната, която искаме да запазим. Под вакуум имаме предвид пълното извличане на въздух от вътрешността на вакуумиращия контейнер или торбичка предназначена за вакуумиране. Всъщност кислорода съдържащ се във въздуха е отговорен за разпадането на храната, окисляването и разпространението на бактерии с течение на времето. Чрез машината за вакуумиране, оборудвана с тази функция ще предотвратим бързото гниене на храната, разграждането или неприятните и внезапни промени във вкуса.

Храните, съхранявани във вакуум, издържат свежи и годни за консумация до 5-6 пъти по-дълго.

Предимства

Техниката на вакуумиране е подходяща за запазване на храната във всичките ѝ състояния, както прясна, така и варена или изпечена.

Плюсовете на вакуумното съхранение са много:

Намаляване на хранителните отпадъци

В края на обяд или вечеря с приятели остатъците от храна често се съхраняват в хладилника за по-късно, но някой път се случва да нямате желание да ядете едно и също ястие в продължение на няколко дни. В крайна сметка се получава така, че въпреки, че сте запазили остатъците, накрая ги изхвърляте. Съхранението във вакуум удължава годността на храните, дори когато вече са приготвени. Така не е нужно остатъците от храна да се ядат веднага или в близките дни.

Спестяване

Този аспект твърде често е подценяван, когато става въпрос за вакуумиране. Това всъщност е една от най-важните точки. Възможността да съхраняваме храна под вакуум ни позволява да имаме различен подход, когато пазаруваме: няма да бъдем принудени да купуваме само храната, която ще можем да консумираме през следващите часове, но ще можем да насочим вниманието си до по-големи количества, които по-късно можем да вакуумираме. Една обикновена торба с готова и измита салата зеле може да струва (на килограм) дори десет пъти повече от това да си купите цяла зелка. След като купите целия зеленчук, просто трябва да се измие и раздели на порции, поставянето му под вакуум ще бъде много просто и ще ви позволи да ядете прясна салата дори седмица след вашето посещение в супермаркета. По същия начин, ако говорим за сушени меса или колбаси, при които за да спестите е нужно просто да купувате ненарязани продукти, намалянето на обикновените ви разходи могат да достигнат до 50-60%.

Безопастност на храната

Съхранението във вакуум има херметично затваряне (до по-следващо отваряне), ви позволява да поставяте по рафтовете на хладилника множество храни, които никога няма да влязат в контакт помежду си. За хората с алергии или непоносимост към различни хранителни продукти това е значително предимство. Не само това, храната, която се вакуумира, няма да влезе в контакт дори с други храни в напреднал стадий на гниене.

Комфорт

Вакуумирането на прясна храна (или наскоро закупена) е лесно и много бързо и, както видяхме досега, има значително икономическо предимство.

Истинското удобство на този тип запазване на храната е и възможността да се планират ястия през седмицата и да се приготвят предварително. След съхранение под вакуум могат да се консумират, сякаш току-що са направени. В ежедневието не винаги имате възможност, време и желание да готвим, а трябва и да сме внимателни към качеството на храната, която поднасяме на масата. Нормално е: работните ангажименти, децата, които трябва да се водят и прибират от училище, хобитата и къщата, която трябва да се почиства – важни елементи на деня, които не бива да се пренебрегват. Често обаче отнемат време от нас самите и възможността, в този случай да се яде прясна и качествена храна. Чрез вакуумно съхранение ще можем, да спестим готвенето си с дни. Просто изберете какво да приготвите и кога да го консумирате: след като приключите, ще бъде лесно да се раздели на порции, които да се използват в предварително установените дни. Също позволява експериментиране на нови техники за готвене, като например Sous Vide, метод, използван в много от гурме рестoрантите.

Какви храни могат да се съхраняват?

Кои са най-подходящите храни за вакуумиране? Както вече видяхме, повечето храни могат да се съхраняват под вакуум, но в зависимост от свойствата на всяка храна ефектите могат да бъдат различни.

Хлебни изделия

Нека започнем с храна, проста като хляб, този, който купуваме всеки ден в пекарната. Пухкав или хрупкав, голям или малък, всеки хляб, който ще изберем, ако оставим в кухнята, затворен в хартиената си торба, няма да издържи свеж повече от два дни (понякога дори по-малко). След около 48 часа ще бъде труден за дъвчене.

Ако решим обаче да вземем същия хляб и вместо да го оставим в торбата, предоставена от пекаря, го поставим в подходяща за вакуум торба и извлечем целия съдържащ се въздух – ароматът, вкусът и мекотата ще запазят до 7-8 дни.

Голяма разлика, която също може да повлияе на организацията на ежедневните разходи!

Месо

Прясното месо, което купуваме от месаря, оставено просто в хладилника, след няколко дни ще започне да се променя забележимо. Вероятно все още се яде, нека бъдем честни, но вкусът, който ще имаме в чинията, ще бъде много различен от този, който бихме могли да получим, ако го бяхме изяли същия ден на купуването му. Вакуумирано, месото остава непроменено по вкус и хранителни свойства за около седмица!

Риба

Много подобно на месото: ако я купим и просто я оставим в хладилника, ще трябва да я изядем през първите 24 часа. С поставянето ѝ във вакуумна торбичка за съхранение можем да я запазим до около 5-6 дни. Ако се замислим за удобството, тази допълнителна една седмица свежест на храната е невероятно предимство.

table with vacuum cured meats

Студени разфасовки

Сушеното месо е категория храна, при която вакуумното съхранение може да направи голяма разлика. Студените разфасовки могат да променят цвета си и да придобият неприятен вкус за кратко време, дори в рамките на няколко часа, особено в много горещи дни като през лятото. Вакуумирането на сушени меса, ако се направи по правилния начин, може да направи времето за съхранение между 4 и 6 месеца.

Сирене

Пресните сирена са вкусни хранителни продукти, но еднакво податливи на бързо разваляне. Чрез контейнер, в който да се извърши вакуумиране животът на камембера и моцарелата може да достигне до две седмици. Ако предпочитаме вместо това вкуса на отлежалите сирена, запазването им чрез вакуум ги прави годни за консумация до 6 месеца.

vacuum vegetable sous vide

Плодове и зеленчуци

Колко пъти сме виждали щайги с прекрасни праскови или ябълки, но не можем да вземем голямо количество, защото ще се развалят? Чрез съхранението във вакуум срокът на годност на прасковите, ябълките и кайсиите се удвоява. Това се отнася и за зеленчуци, които могат да бъдат поставени под вакуум, както като прясна храна, след нарязване и разделяне на порции, така и след приготвянето им. Едно от големите предимства на вакуумирането, както казахме по-рано, се крие именно в тази възможност за разделяне на храната на порции, които да бъдат използвани при необходимост. Например една ябълка може да се съхранява цяла, вече обелена или нарязана на шайби. Няма да се окисли, цветът ѝ няма да потъмнее и чрез съхранение под вакуум ще можем да ѝ се наслаждаваме дори след седмица все още с първоначалния вкус и текстура!

Пo-малко разпространени факти за вакуумирането.

Досега говорихме за вакуума като полезна функция за запазване свежестта на хранителните продукти, но това, което може би е малко известно, е полезността на вакуумирането дори за мариноване на месо и риба.

Изборът за мариноване на пържола или парче риба в плик за вакуумиране или херметически затворен контейнер, ви позволява да получите много по-силен аромат и вкус на билките, които сме използвали.

Храните, поставени под вакуум, също могат да бъдат потопени във вода и приготвени с ниска, постоянно контролирана температура. Това е метод за готвене наречен Sous-Vide, използван в най-добрите ресторанти, който гарантира равномерно приготвяне на храната, без да се преварява отвън.

Коментирай

Supportscreen tag

Creative Digital Studio - EME.bg
Изработка на сайт - E & M Design