Всичко за вакуумирането: как да намалим отпадъците.

На тази страница ще намерите цялата необходима информация, от света на вакуумното съхранение.

Много от блоговете говорят за вакуумно съхранение, но често не навлизат в достатъчно детайли. Както ще видим в следващите параграфи, вакуумното опаковане може да бъде от голяма помощ в кухнята, както за удължаване на трайността на храната, така и за приготвяне на любимите ви ястия.

Предимствата са много: правилното изпълнение на процеса на вакуумиране също е в помощ на околната среда. Разберете как, като прочетете този блог! 

Ще откриете в статията

1 – Вакуумно опаковане: какво е това?

Нека започнем с определението: в кухнята s ottovuoto означава техника за консервиране, която напълно премахвавъздуха от вътрешността на контейнера, в който се поставя храната, която ще се съхранява.

По този начин, чрез пълно отстраняване на въздуха, съдържащ се в торбичката или контейнера, съхраняваната храна се подлага на отрицателно налягане. Тази процедура позволява да се удължи „животът“ на съхраняваните храни, като оптимално се запазва качеството, ароматът и органолептичните и хранителни свойства на храните.

2 – Как се създава вакуумът?

Необходими са само няколко секунди, за да се извърши процеса на вакуумиране на храната. 

Практиката за съхраняване се извършва у дома с два прости инструмента:

вакуум машина, която ще бъде основният инструмент, отговорен за отстраняването на кислорода. 

плик подходящ за вакуумно съхранение.

Достатъчно е да поставите храната, например парче сьомга или домашно приготвени бисквити, вътре в торбата съвместима с машината за вакуумиране и да я поставите.

В първа фаза машината извлича кислорода и впоследствие топлинно запечатва края на торбата. И Готово! Съхраняването под вакуум е успешно и сега нашата сьомга може да се съхранява в хладилник за повече време. 

Същото нещо, ако  изберем да съхраним домашно приготвените бисквитки: липсата на кислород в плика щеше да запази консистенцията им и да ги накара да останат ароматни като прясно изпечени в продължение наседмица и дори по – дълго.

3 – За какво се използва вакуумирането в кухнята?

Както видяхме, за да се извърши перфектно вакуумно съхранение, е необходимо да се елиминира напълно (или колкото е възможно повече) кислородът от опаковката за консервиране.

Съхраняването под вакуум ще ви позволи да защитите и удължите хранителните свойства на храните и избраните храни: както ще видим, това може да бъде голяма помощ в кухнята, защото ви позволява да имате повече ред във вашия хладилник или килер, също много намаляване на хранителните отпадъци.

4 – Защо се премахва кислородът?

Елиминирането или намаляването на кислорода от торбичката за съхранение е от основно значение, тъй като като много силен окислител, кислородът е отговорен за покафеняването на храните (например почерняването на парче ябълка, отрязано преди няколко минути). Не само това, кислородът е отговорен и за пролиферацията на аеробни микроорганизми, които от своя страна са отговорни за влошаването на храните.

Следователно има две последствия от елиминирането на кислорода от обвивката за съхранение:

– намалява се окислението.

– премахва се пролиферацията на бактерии и аеробни микроорганизми.

За да елиминирате действието на анаеробните микроорганизми, ви препоръчваме да посетите секцията Су вид на тази страница. Съхраняването под вакуум ви позволява да удължите живота на храната до 5 пъти по-дълго, но това зависи много от храната, която изберете да поставите под вакуум.

5 – Кои храни могат да се съхраняват  под вакуум?

Вакуумираните храни запазват автентичния си цвят и вкус. Дори храни, които обикновено се развалят за няколко дни,при съхранение под вакуум могат да се запазят свежи дори след седмица.

Очевидно резултатите от правилното съхраняване във вакуум са различни според видовете храни и суровини. Да вземем няколко примера:

Хляб

Най-обичаната храна с неповторим аромат често е за предпочитане да се консумира в рамките на 24 часа след покупката. Наистина, понякога, ако хлябът не е много пресен, може да се случи да го купите следобед и на следващата сутрин да го намерите вече „твърд“. При вакуумно съхранение пресният хляб може да се консумира дори след 7-8 дни с перфектния си аромат и свежест.

Плодове и зеленчуци

Вакуумирането на плодове и зеленчуци се равнява удвояване на срока им на годност. Това са храни, лесно податливи на разваляне, но вакуумното съхранение ви позволява да пазарувате в по-големи количества от зеленчуковия магазин и следователно да пестите пари. 

Преди да създадете вакуум е важно да разделитеплодовете и зеленчуците на порции. Резенче ябълка поставена под влияние на атмосферата става кафяво за няколко десетки минути. Вакуумът на същото парче ябълка може да се запази няколко дни винаги в оригиналния си цвят и да не се окислява. готови за консумация във вкусна закуска!

Месо

Купуването на прясно месо от месаря обикновено означава да го консумирате в рамките на няколко дни. След тях продуктът започва внезапно да се променя. Вкусът намалява качеството си, а също така цветът се променя, както и текстурата. Вакуумирането на прясно закупеното месо, ако след това бъде поставено в хладилника, може да запази храната до една седмица. Хранителните свойства и характеристики на храната ще бъдат свежи дори след 7 дни, все едно сме я купили същия ден.

6 – Предимствата на вакуумното съхранение.

Техниката за съхранение във вакуум се състои в пълно изтегляне на въздуха от контейнера за консервиране. Това позволява да се запазят органолептичните качества на съдържащите се храни.

Всъщност, както видяхме, именно кислородът е отговорен за развалянето на храната, окисляването и размножаването на бактериите с течение на времето. Чрез вакуумно опаковане на храна или сготвена храна ще избегнем внезапното влошаване на вкуса, цветовете и хранителните свойства. Храните, консервирани чрез правилно вакуумно затваряне, също издържат до 5-6 пъти по-дълго.

Техниката на вакуумно съхранение е подходяща за много храни, както пресни и идеално узрели, така и варени или пържени храни. Предимствата, свързани с вакуумното съхранение, са много:

  • Намалят се хранителните отпадъци
  • Икономическо спестяване
  • Безопасност на храните
  • Комфорт и практичност

Благодарение на вакуумното съхранение е наистина лесно да избегнете изхвърлянето на остатъците от вечеря или обяд и вместо това да ги консумирате дори след няколко дни. Освен всичко друго, като поставите храната в идеално затворени торби или контейнери, вие избягвате и контакт с други храни или вещества в хладилника: за тези с алергии или непоносимост това е значително предимство. Открийте всички допълнителни предимства и удобства на вакуумнотосъхранение.

7 – Как да изберем първата вакуумна машина

Машината за вакуумно опаковане е инструментът, който извършва пълно отстраняване на въздуха, съдържащ се в торбата или в контейнера. По този начин храната, затворена вътре, е лишена от среща с кислород, който е причината за феномена на окисление, и е подложена на отрицателно налягане.

Торбата за вакуумиране може да се съхранява удобно в хладилника и да се съхранява много дни (разбира се, времето варира в зависимост от съдържащата се храна) или може да се приготви чрез готвене с техниката Су вид (по-долу на тази страница можете да прочетете повече за начините на използване на този метод на готвене и да научите повече какво означава). След това храната  е готова за съхранение, запечатана и вакуумирана.

Следователно вакуумната машина извършва две важни действия: засмуква кислород, доколкото е възможно, и накрая запечатва торбата чрез нагряване на края ѝ.

И така, характеристиките, които ще трябва да вземете под внимание, за да закупите първата си машина за вакуумно опаковане:

Практичност и лекота на използване

Преди да съдим външния вид, е важно да разберем колко практичен е уредът, който ще закупим. Като вакуумна машина, която ще използваме преди всичко в кухнята и в ежедневието, е по-добре да изберем интуитивен модел, лесен за използване и преместване, пълен с различни функции, но който и се фокусира върху основната си задача – вакуумирането.

Размери, тегло и материали

Когато говорим за размера на машината за вакуумно опаковане, ние говорим и за функциите, които има в същото време. Машина с по – голям размер е възможно да предлага повече функции; от малка и удобна. Това, което трябва да се запитаме е „колко необходими са тези допълнителни функции?“. 

Днес на пазара има много модели: големи и многофункционални или малки и леки за съхранение в шкафа. Трети имат специални функции, като например магнитни основи, за да се поставят удобно върхухладилника и да са винаги под ръка.

Това са аспекти, които трябва да се вземат предвид и не трябва да се подценяват. Например: ако имаме малка кухня, ще е необходимо да вземем предвид къде ще бъде съхранявана. В този случай ще бъде по-добре да изберете лека машина, която лесно се движи.

И накрая, материалите: вакуумните машини много често са от неръждаема стомана, която е перфектен материал както за своята издръжливост, така и от хигиенна гледна точка. Ако искаме нещо с по-малко тегло, трябва да преминем към пластмасови модели: леки и цветни, те са по-подходящи за тези, които използват не толкова често вакуумните опаковки.

Стремеж: сила и удобство

Очевидно не трябва да забравяме, че вакуумният уред все още има основна задача, която всъщност е да отстранява кислорода от контейнера, съдържащ храната. Това се случва благодарение на смукателната помпа, която поема въздуха вътре в торбата и го освобождава навън.

Всмукателната мощност и максималната депресия са два други параметъра на вакуумна машина, коитоне трябва да бъдат подценявани.

За измерване на този параметър се използва мерната единица bar (някои производители говорят за милибар, mbar). Колкото по-висока ще бъде тази стойност, толкова повече вакуумната машина ще може да изсмуче кислород от контейнера и ще гарантира, че хранатаняма да има пряк контакт с въздух. Домашните вакуумни машини обикновено имат по-ниски максимални депресии от професионалните: -0,7 bar, -0,8 bar, -0,9 bar вече са отлични стойности за битова вакуумна машина.

Ако е възможно, друга характеристика, която трябва да се оцени, е скоростта на засмукване (дебит). Тук трябва да се каже, че е вярно, че по-високата скорост често означава и по-добър краен вакуум, но също така означава, че храната вътрешно е подложена на по-голямо напрежение. Това означава, че могат да бъдат засегнати храни като някои видове плодове и зеленчуци, сочни и с по-деликатни части. Дори готвени ястия, съдържащи течностти, могат да бъдат трудни за управление с много силна помпа (възможно ли е да се опаковат във вакуумтечни храни? Разберете, като четете този блог!).

Следователно изборът на вакуумни машини с регулируема мощност и сила ще бъде най – удобното решение за живота в кухнята. И накрая, не забравяйте да прецените дали бюджета ви машината за вакуумно опаковане може да поеме допълнителните принадлежности, нужни за извършването на процеса – като торбички за вакуумиране и контейнери.

Следването на нуждите ни по най-добрия възможен начин ще ни позволи да внесем най-подходящия уред за нашатакухнята, като по този начин ще ни позволи да направим полезно и изгодно консервиране, както за нашето благополучие, така и за дома.

7.2 – Стартов комплект: тук са основните инструменти за вакуумиране.

За да започнете вакуумно опаковане, не е достатъчно да имате машина за вакуумиране. Въз основа на нашите нужди ще бъде подходящо да се оборудваме с най-добрите и лесни за използване аксесоари. Но да вървим по ред:

Машина за вакуумиране.

Машините за вакуумиране са основата: те изкарват въздуха съдържащ се в плика за съхранение, и го запечатват. На пазара има два вида машини за вакуумно опаковане: камбанен модел и външен модел.

Торбички за вакуумиране 

Вакуумните торбички са основният аксесоар заедно с машината, която позволява извършването на процеса вакуумиране.

Обикновено те са прозрачни торбички, които могат да се продават на рула илиразделени на отделни пликове: много е важно торбичките с най-подходящите форми и размери да бъдат избрани за нашите нужди. Повечето чанти са устойчиви накъсане, поглъщат влагата и не са токсични, но има характеристики, които не всички от тях притежават.

Например, ако нашата цел ще бъде впоследствие да готвим храна чрез техниката Су вид, тогава ще е необходимо да имаме пликове или ролки, устойчиви на температурни промени и подходящи за готвене, извършвано с термоциркулатор (повече за това по-долу на тази страница).

За предпочитане е да държите няколко размера торбички у дома, за да не хабите твърде големи опаковки за храначрез поставянето на малки порции храна и обратно.

Пликът е много удобен за съхранение във вакуум, тъй като е склонен да се деформира и свива при отрицателно налягане. Дори на организационно ниво и разпределяне на мястото в кухнята.

Вакуумни контейнери

Освен вакуумни торби е редно да помислим и за вакуумни контейнери за организацията на нашата кухня.

Те са твърди контейнери, обикновено направени от полипропилен (PP) или съполимери като SAN, които не се деформират по време на извличането на въздуха от вакуумната машина. Следователно те са идеални за течни храни или крехки храни, които биха могли да бъдат повредени от „смачкване“ на торбите.

Пластмасовият материал, който ги съставя, е прозрачен и ви позволява да контролирате храната по време на създаването на вакуум или да виждате състоянието на храната по време на съхранение.

7.3 – Гамата машини за вакуумно опаковане Laica

Напълно автоматична машина за вакуумиране VT3120

100% автоматичната вакуумна машина VT3120 на Laica ви позволява да постигнете отлични резултати в кухнята, като тези, гарантирани от професионалните машини. Оборудван с двойна смукателна помпа и двойна запечатваща лента, вакуумната машина VT3120 ви позволява да регулирате смукателната мощност в два режима, нормален и нежен. Що се отнася до фазата на запечатване, VT3120 позволява три различни вида затваряне: сухо, мокро и влажно. Заключваща дръжка, става за събиране на течности и отделение за държач на руло с двупосочен нож допълват аксесоарите, доставени с този вакуумен уред.

Вакуумната машина VT3120 е програмирана с функции, предназначени за деликатни и крехки храни, функция за „бързо мариноване“ и е съвместима с вакуумирани пликове, контейнери ибуркани. Достига максимално смукателно налягане от -0,9 бара.

Вакуум машина VT3119

VT3119 на Laica е 100% автоматична вакуумна машина, която има няколко полезни функции: функция за частичен вакуум, функция за импулсен вакуум, функция само за запечатване. Позволява двойно затваряне (стандартно и силно) и е снабден със солидна заключваща дръжка и подвижна и миеща се тава за събиране на излишните течности.

Съвместим с вакуумни контейнери Laica VT3305..

Вакуумна машина VT3225

Вакуумната машина VT3225 е един от най-новите модели на Laica, предназначени за домашно вакуумно съхранение на храни. Има двойна уплътнителна лента и ви позволява да регулирате мощността на засмукване в два режима: нормален и нежен. Напълно автоматичен, VT3225 позволява три вида запечатване и може да се използва удобно с кутии Laica за вакуумно съхранение, както и с обикновени вакуумни торби. Вакуумната машина VT3225 на Laica също е оборудвана с практично отделение за държач на ролки с двупосочен нож и безопасна заключваща се дръжка. VT3225 има и функцията „бързо мариноване“.

VT3240 XPro вакуум машина

Вакуумната машина Laica VT3240 XPro е един от най-новите представени модели. Предназначен за домашно вакуумно съхранение, но с професионално изпълнение. VT3240 XPro е 100% автоматичен (до 100 цикъла) и е оборудван с двойна смукателна помпа и двойна уплътнителна лента. Силата на засмукване се регулира в два режима, нормален и нежен, докато фазата на запечатване на торбата може да се настрои с 3 различни стойности: стандартна, нормална и силна. Важен и много удобен детайл е, че вакуумната машина VT3240 има интегрирана тръба с универсален конектор за торбички за многократна употреба, както и за контейнери и буркани, съвместими с Laica. Заключващата дръжка, отделение за държач на руло с интегриран двупосочен нож и възможност за активиране на 3 различни функции допълват машината VT3240: функция за частичен вакуум, функция за импулсен вакуум и функция за „бързо мариноване“.

Вакуумна машина VT3205

Компактен и супер практичен! Вакуумната машина Laica VT3205 е 100% автоматична и с толкова малки размери, че може лесно да се съхранява в чекмедже. Мощността на засмукване може да се регулира на две нива: нормално или нежно. Основата на тази машина за вакуумно опаковане е интересна и с това, че има магнитна част, с която лесно може да се закрепи към хладилник и така винаги да ви е под ръка. Снабдена с практично отделение с нож, вакуумната машина VT3205 има още две функции: функция за създаване на частичен вакуум или функция само за запечатване.

Вакуумна машина VT3210

Вакуумната машина VT3210 на Laica е малка, компактна и лесна за съхранение в кухненско чекмедже. Има две възможности за уплътняване: стандартно и здраво. Съвместима и с използването на вакуумни контейнери, машината VT3210 може да се управлява благодарение на практичните и елегантни клавиши със сензор за докосване.

7.4 – Пликове за вакуумиране Laica

Вакуумни торби за многократна употреба VT3521

Многократно използвани и екологични, вакуумните торбички VT3521 са удобни и лесни за използване за съхранение на вакуумирани храни в хладилника и фризера (избягва се повреда от замръзване). Съхранението се удължава до 5 пъти по-дълго. След като са били използвани, торбичките могат лесно да се измият под чешмяна вода с добавяне на кухненски сапун.

VT35080, VT35090, VT35140 вакуумни ролки

Вакуумните ролки Laica VT35080, VT35090 и VT35140 са идеални за запазване на свежи храни до 5 пъти по-дълго. Те са пластмасови ролки без BPA, специфични за храна и подходящи за употреба в хладилник и фризер (избягвайте повреда от замръзване). Те могат да се използват и при готвене във вода (80 ° C), варене (100 ° C макс. за 15 минути), както и за готвене при ниски температури (70 ° C макс. за 6 часа). Те са универсални ролки, всъщност могат да се използват и с вакуумни машини на други марки (все пак е добре да проверите ширината на запечатващата лента на вашата вакуумна машина). Вакуумните ролки Laica се изработват с различни размери според нуждите. Ето размерите на всяка ролка:

Вакуумни торбички VT35002, VT35012, VT35100

Класическите вакуумни торбички Laica VT35002, VT35012, VT35100 ви позволяват да съхранявате прясна или вече сготвена храна в хладилник или фризер до 5 пъти по-дълго (избягвайки повреда от замръзване). Благодарение на перфектното запечатване, извършено от вакуумните машини Laica, вакуумните торбички Laica са изработени от BPA Free пластмаса и предотвратяват разпространението на миризми в хладилника и контакт между различни храни. Подходящи са и за готвене на ниски температури.

7.5 – Вакуумни контейнери Laica

Вакуумни контейнери VT3305

Вакуумните контейнери VT3305 са идеални за бързо мариноване (функцията се предлага с някои модели вакуумни машини Laica, повече за това на тази страница). Изработени са от BPA Free материал и могат да се съхраняват удобно във вашия хладилник. С херметичното затваряне можете да запазите свежестта и вкуса на храната в пълна безопасност. Идеален през лятото за съхранение на плодове и зеленчуци като прясно закупени, но също така удобен и практичен за обяд в офиса, училището или фитнеса. Открийте всички предимства и предимства на използването на вакуумни контейнери.

Вакуумни контейнери VT3304

Вакуумните контейнери VT3304 на Laica са много удобни за съхранение на храна под вакуум и за организиране на вашия хладилник по практичен и бърз начин. Идеални за функцията „бързо мариноване“ (където моделът на вакуумната машина го позволява), подходящи за съдомиялна машина, контейнерите VT3304 имат цилиндрична форма и са съвместими с вакуумните машини Laica

8 – Вакуумен блендер Laica XPro VB3300

Блендерът Laica XPro VB3300 е изключителен инструмент за приготвяне на вкусни смутита или смилане на съставките под вакуум, като запазва вкуса и цвета на използваните съставки непокътнати и е наистина страхотен подарък грижещ се за дома и грижата за здравословното състояние.

Благодарение на специалната херметична капачка е възможно да свържете блендер XPro VB3300 към вакуумна машина Laica (внимавайте да изберете такава, съвместима с блендер XPro сред изброените по-горе).

Вакуумната машина ви позволява лесно да изсмучете целия въздух, който се съдържа в стъклената кана, като по този начин запазвате свежестта, хомогенните цветове и вкуса на съставките.

Блендерът XPro VB3300 на Laica е съставен от остриета от закалена неръждаема стомана и мощен про-мотор.

Блендерът има 3 функции:

– Блендер

– Трошачка за лед

– Вакуумен блендер

По-малко окисляване по време на подготвителната фаза на нашия блендер означава по – добър краен резултат.

Благодарение на вакуума всъщност е възможно лесно да се запазят органолептичните свойства на съставките като антиоксиданти и витамини. Освен това липсата на въздух позволява да се получи кадифен сок благодарение на раздробяването на диетичните фибри.

8.2 – Вакуумни контейнери Take Away VT3800 Laica

Да се насладите на смути на спокойствие на дивана у дома отнема от тежестта, която донася деня и ни дава необходимата енергия за презареждане, също така пиенето му на открито в парка или в освежаваща почивка в офиса може да има положителен ефект върху нашето здраве, както и битие.

 С вакуумните контейнери Laica VT3800 Take Away винаги можете да вземете любимото си смути-детокс със себе си за регенерираща почивка или енергично смути, за да се заредите веднага след сесия във фитнеса. Те са многократно използвани и много практични контейнери и имайки предвид практичният им размер, те са лесни за носене в чанта или спортна чанта.

Контейнерите Take Away не съдържат BPA и ви позволяват винаги да поддържате естествения вкус и свежестта на съставките като прясно изгладени. Използването на контейнерите Laica VT3800 Take Away е наистина много лесно и благодарение на ръчната помпа и системата за херметично затваряне е възможно да се създаде вакуум за няколко секунди в три прости стъпки:

1 – Пълните.

2 – Вакуумирате.

3 – Взимате със себе си.

как се възползва от контейнерите Take Away VT3800!

8.3 – Книга с рецепти Laica за вакуумен блендер XPro VB3300

Мислите ли, че вече сте създали всички възможни смутита и вече не намирате оригинални идеи? Невъзможно! Открийте всички рецепти, съдържащи се в готварската книга на Laica, посветена на вакуумния блендер XPro VB3300!

Ще намерите множество категории рецепти: от смутита, идеални за детоксикираща диета до рецепти, идеални за вкусна закуска за най-малките, от енергийни смутита за възстановяване на силите след тренировка до напълно вегански супер вкусни рецепти.

Какво чакате? Оставете се да бъдете вдъхновени от готварската книга на Laica, посветена на вакуумния блендер XPro VB3300!

9 – Какво може да се съхранява във вакуум: списък с храни.

Вакуумното съхранение е идеална техника за запазване на вкуса, аромата и цвета на прясно закупени или сготвени храни. Често се извършва благодарение на използването на контейнери и торбички, които след почти пълното елиминиране на вътрешния въздух са херметически затворени, така че да се предотврати срещата на храната с околния въздух, довеждаща до процесите на окисление.

Добре е да запомните, че въпреки че въздухът се извлича от контейнера чрез вакуум, пресните храни имат присъща влажност, която може да благоприятства растежа на микроорганизми дори при липса на въздух. Ето защо е важно съхранението да става в хладилник, тъй като ниските температури допълнително противодействат на развалянето на храната.

В следващата таблица сме включили някои от най-важните видове храни: времето на издръжливост на храната  при нормални условия съпоставено с времето на издръжливост след вакуумиране.

Само ориентировъчни стойности, тъй като първоначалното качество на продукта също има влияние, както и транспортните условия, на които е била подложенахраната.

Съхранение на стайна температура

10. Може ли течна храна да бъде вакуумирана?

Машините за вакуумно опаковане Laica позволяват запазването на много различни храни и суровини – свежи, като ги предпазва от контакт с въздуха. Сурово или вече сготвено, няма значение, видяхме, че вакуумното съхранение е идеално и в двата случая и ви позволява да запазите разнообразните нюанси на вкуса и автентичнияаромата на храната.

Въпрос, който често се задава от тези, които се  срещат с тази техника за първи път, е да разберат дали е възможно вакуумирането на течни храни. Отговорът е да, възможно е.

Гамата машини за вакуумно опаковане на Laica също е проектирана да управлява консистенцията на течни или полутечни храни по време на фазата на засмукване на въздуха от контейнера. Сосове или храни поляни с марината могат лесно да се обработват във вакуумни торбички или вакуумни контейнери.

Как? Първо трябва да определите храната, която ще вакуумирате и количеството на течните компоненти: в повечето случаи ще бъде достатъчно да поставите храната в класически плик за вакуумиране, но трябва да оставите поне 8 см отгоре на храната. Това разстояние между храната и точката, където ще се извърши запечатването, е „безопасно разстояние“, което взема предвид всички измествания на течността, причинени от засмукването.

Ако, от друга страна, течната храна, която искате да вакуумирате е с повече течни компоненти има 3 начина на процедиране:

1. Предварително замразяване.

2. Ръчно вакуумиране.

3. Използване на вакуумни контейнери.

11 – Вакуумното съхранение намалява ли отпадъците?

Хранителните отпадъци се считат за най-скъпите отпадъци от екологична гледна точка. Всеки продукт, който купуваме в супермаркета или в местния магазин, е част от верига за доставки, голяма или малка, която използва енергия и ресурси за производството, транспорта. Не само това, ако вземем предвид, че крайните потребители също са отговорни за хранителните отпадъци в повече от 4 от 10 случая (източник: Slowfood), разбираме колко въздействащ може да бъде всеки наш избор върху околната среда. 

Сред 5-те задължителни неща заспестяване в домашни условия, вакуумното съхранение може да бъде чудесен съюзник в организацията на нашия килер и нашия хладилник. Следователно това ще доведе и до по – малко хранителни отпадъци.

В домовете си губим средно 1,5 кг храна всяка седмица, което означава общо около 63 кг храна на човек всяка година. Зеленчуците са най-хабената храна, следвани от млечните продукти, плодовете и печивата. 

Това са огромни и невероятни цифри, но те също трябва да ни накарат да се замислим. Какво можем да променим? Опазването на околната среда, в която живеем, означава и подобряване на нашето благосъстояние. Какви навици можем да включим в ежедневието си, които са полезни за нас и за света?

Например, остатъците от вечеря или обяд могат да се превърнат в съставки за рецепта за следващия ден, това вече го знаем, но с вакуумно консервиране могат да се съхраняват в хладилник и да се консумират дори след няколко дни без загуба на вкус, цвят или текстура.

Това е значително предимство, което не бива да се подценява, тъй като много често това, което „спестим“ от една вечеря, в крайна сметка го „изхвърляме на боклука“ след дни, защото останало в контакт с въздуха е потъмняло, образувало е мухъл или има неприятен вкус. Открийте най-ефективните техники за намаляване на отпадъците в кухнята.

12 – Готвене чрез вакуумиране – произходът.

Готвенето Су вид е една от най-обсъжданите теми сред кулинарните ентусиасти.

Техника на готвене, която очарова и големите готвачи на най-престижните ресторанти в света. Този специален и изискан начин за приготвяне на храна се ражда през 1974 г

във френски ресторант, Troisgros, в Roanne в долината на Лоара.

Идеята произлиза от готвача Джордж Пралус, експерт по гъши дроб, който търси метод, позволяващ му да запази тази храна по-дълго. Целта на Пралус не е да промени външния вид и вкуса на тази много деликатна и нюансирана храна. С тази техника Джордж Пралус осъзнава, че гъшият дроб запазва първоначалния си вид, не губи мазнини и също така консистенцията е безспорно по-добра.

Техниката Су вид („вакуум“ на френски) след това беше проучена задълбочено от друг френски готвач и учен, Бруно Гусо, който през годините също открива подобна техника за бавно приготвяне на месото. Той прецизно измерва най-правилните параметри и техники, които да се използват, така че се превръща в истински учител на други готвачи по отношение на вакуумното готвене, както и в истински ориентир.

90-те години са периодът, в който дори големи компании в хранително-вкусовия сектор започват да въвеждат вакуумно опаковане и тази техника на готвене във веригите си за доставки, която значително удължава времето за съхранение. Това позволи значителни подобрения и големи промени и на логистично ниво, промени, които все още присъстват днес в големите и средни компании.

Въпреки че много готвачи вече са въвели вакуумно готвене в своите кухни от 70-те години на миналия век, едва в началото на новото хилядолетие техниката Су вид пристига в кухните на страхотни ресторанти и започва да бъде опознавана от широката публика, с която може да се експериментира дори у дома.

12.2 – Су вид кухня: какво е това?

Готвенето Су вид се основава на две основни точки: управление на температурата и отсъствието на кислород в контакт с храната, която ще се готви.

По принцип при готвене е много трудно да определим правилната температура за храната, която готвим. Особено ако готвим с температура под 100 ° C, управлението на степените на готвене ще бъде елемент, на който трябва постоянно да обръщате внимание. Всяко невнимание може да доведе до необратими щети на ястието, което приготвяме. Когато „пламъкът е твърде висок“, трябва да се намали, за да се избегнат изгаряния. Ако, от друга страна, е твърде ниска температурата, храната не може да се сготви правилно.

Готвенето Су вид е техника за готвене при ниски и постоянни температури. Храната за готвене се поставя в специални пликове и се опакова под вакуум. След това пликът се поставя във водата при температура между 45 °C и 100 °C. Температурата се поддържа постоянна и се управлява правилно през целия период на готвене благодарение на потопяема термоциркулационна помпа, наричана още ронер. Готвенето Су вид може да продължи между десет минути до няколко часа.

В торбички, подходящи за готвене Су вид, храната се поставя сурова и, ако е необходимо, се добавят сосове, подправки и аромати, преди кислородът да бъде напълно извлечен от защитния плик.

Другата страхотна практичност на готвенето чрез вакуум, че веднъж приготвена храната може да се съхранява директно в хладилник или фризер, тъй като вече е опакована във вакуумна опаковка, която й позволява да запази вкуса и свойствата си дори след дни.

С кухнята Су вид винаги можете да получите идеално приготвени ястия, без загорели или сурови части и със свеж вкус. Тъй като храните, приготвени във вакуум, изискват малко основни подправки, те ще бъдат много леки и по-лесно смилаеми, богати на витамини и здравословни от хранителна гледна точка. Точно поради тази причина Вакуумното готвене често се препоръчва при диети, тъй като ви позволява лесно да приготвяте храни без добавяне на мазнина при готвене.

12.3 – Готвене Су вид: как работи?

Основните инструменти за вакуумно готвене са два: вакуумна машина с торбички, подходящи както за вакуумно опаковане, така и за готвене при ниски температури и ронер, наричан още потапящ термоциркулатор, който ще бъде основният и отговорен инструмент за температуратана вода.

Да приемем, че трябва да сготвим парче сьомга, какви стъпки ще трябва да предприемем?

Първо ще бъде необходимо да поставите сьомгата в торба и да извлечете целия въздух, който се съдържа, благодарение на нашата машина, която създава вакуум и накрая топлинно запечатва торбата. Вътре в торбата заедно с основната храна можем да поставим подправки, сол, черен пипер или любимите ни аромати.

След това ще трябва да напълним тенджера с вода и да поставим вакуумната торбичка, съдържаща пържолата от сьомга и ароматите. Следвайки ръба на тенджерата ще трябва да поставим потопяемата термоциркулация и да я програмираме за готвене. Ронерът е оборудван с помпа, която поема водата от тенджерата, загрява я до избраната температура и я връща обратно в тенджерата. Този процес позволява да има винаги хомогенна и перфектно контролирана температура. В конкретния случай на пържолата от сьомга ще бъде достатъчно да програмирате потапящия термоциркулатор за цикъл на готвене от 45 минути при 45 ° C. Наистина удобно и практично.

След 45 минути сьомгата ще бъде идеално сготвена и много мека. Ако сме добавили аромати в торбичката, тогава на небцето ще усетим всеки нюанс на тези подправки заедно с автентичния и непроменен вкус на пържолата от сьомга. Дори вида на ястието е лишен от изгаряне или загуба на вкуса.

В края на готвенето с потапящата термоциркулационна помпа не е задължително пликът да се отваря, за да се консумира храната. Тъй като е опакован във вакуум и няма пряк контакт с кислород, стекът от сьомга може да се съхранява в хладилник или фризер за съхранение. Техниката за готвене Су вид при ниски температури ви позволява да удължите времето за съхранение на сготвена храна до 3 пъти.

12.4 – Потопяема термоциркулационна помпа SVC107

Потопяемият термоциркулатор SVC107 на Laica гарантира прецизно готвене, без нуждата от участието на готвача. Това е много полезен инструмент в кухнята и със сигурност може да бъде идеален подарък за любителите на готвенето. SVC107 автоматично контролира температурата на водата, за да направи готвеното винаги перфектно, най-крехката и вкусна храна. След като времето и температурите за готвене са зададени, потапящата термоциркулационна помпа Laica SVC107 е напълно независима. Резултатът винаги е гарантиран. 

12.5 – Термоустойчиви торби и ролки

Термоустойчиви торби TR1000

Термоустойчивите торбички TR1000 на Laica са предназначени да ви придружават в Су вид готвенето на любимите ви ястия. Те гарантират висока термична устойчивост и издържат до 120°C. Те също така позволяват съхранение на храна както в хладилник, така и във фризер, тъй като тяхната дебелина позволява значителна устойчивост. Термоустойчивите торбички са тествани от специализирани лаборатории * и не отделят нежелани вещества по време на готвене дори при високи температури. Съвместими са с всички вакуум машини Laica.

Термоустойчиви TR2000 ролки

Термоустойчивите рула Laica TR2000 са проектирани и произведени специално за Sous Vide готвене. Въпреки това могат да се използват и за съхранение на храна както във фризер, така и в хладилник поради голямата им устойчивост. По време на готвене те издържат до 120°C. Thermo Resistant TR2000 рула са тествани от специализирани лаборатории и не отделят нежелани вещества по време на готвене дори при високи температури. Съвместим с всички вакуумни машини Laica.

12.6 – Вакуумиране с марината.

Знаете ли, че благодарение на Су вид техниката е възможно също така да мариновате храни по удобен и по-бърз начин?

В кухнята мариноването чрез Су вид е наистина голям плюс. Да приемем, че вземаме парче риба или пържола и ги затваряме под вакуум, добавяйки аромати и подправки в плика. Голямото предимство е, че тези аромати, подправки и техните вкусове ще проникнат по-лесно и бързо в месото и рибата, избрани за мариноване.

Могат да се използват по – малки количества от класическите маринати, поради липсата на кислород, коятопозволява по-силна и постоянна „комуникация“ между храната и подправката, без риск от явления на окисляване, които рискуват да развалят цветовете вкуса. Тайната на вакуумното мариноване се крие в правилното дозиране на основните храни, аромати и подправки, именно защото тяхното действие е много по-силно при липса на въздух.

13 – Заключение: плюсове и минуси на вакуумното съхранение.

Както видяхме, вакуумирането е от голяма помощ в кухнята: както по отношение на съхранението и организацията, така и по отношение на приготвянето ѝ.

Поддържане на качеството и органолептичните свойства на храната и възможността, както видяхме не е пречка за продуктите за вакуумиране на Laica. Видяхме, че вакуумното съхранение също позволява важни икономически спестявания, които не бива да се подценяват.

По време на готвенето, благодарение на техниката Су вид, което се извършва и благодарение на инфузионната термоциркулация, храните се приготвят с прецизност и грижа, както в най-добрите ресторанти на високо ниво. Храните запазват автентични цветове и вкусове, като същевременно се запазват хранителните свойства.

При внимателно проследяване на процеса на готвенето, както и на консервирането, можем да заключим, че вакуумът е голяма помощ и преди да приготвим храната. 

И накрая, като планираме и разделяме храната предварително, е възможно да управляваме и намаляваме отпадъците от храна и готвени храни, които обикновено се случват в кухнята, когато не планираме и имаме малко време за готвене и управление на хладилника и килера.

„Минусите“ всъщност не са там. Може би можем да включим в този параграф първоначалните разходи за закупуване на машина за вакуумиране и свързаните с нея аксесоари, но е честно да се каже, че предвид широкото използване на този метод на консервиране и готвене, цените на основните продукти винаги са много достъпни и лесно се амортизира.

Що се отнася обаче до времето за планиране и разделяне на храненията, това е момент, който също може да бъде премахнат, но ние силно твърдим, че след първите две седмици, в които трябва да „вземете мерките“ с новата методология, тогава това система става много практична, удобна, полезна и безопасна.

За всякакви въпроси или притеснения относно света на вакуума, не се колебайте да коментирате тази статия или да пишете директно на нашето обслужване на клиенти. Нашият персонал ще се радва да отговори на вашите заявки!

И така, какво чакате? Потопете се в света на вакуумирането с Laica!

Коментирай

Supportscreen tag

Creative Digital Studio - EME.bg
Изработка на сайт - E & M Design